Kategorier
Tak

Takläggare i Stockholm – räddar hus från förfall

Yrket takläggare är ett av de allra viktigaste hantverksyrkena som finns i Stockholm eftersom läckande tak kan orsaka mycket allvarliga skador på ett hus.

Av husets alla delar är det taket som får ta emot de tuffaste smällarna av väder och vind. Det är taket som snö lägger sig på och där regnets droppar faller som hårdast. Och det är även taket som får ta emot den mesta styrkan från hårda vindar, som ofta också kommer när det regnar eller är kallt.

Men det är inte enbart takets uppgift att hålla ute vindar och väta. Taket finns även för att se till att värme hålls kvar i huset. Där finns det en regel som säger att om snö ligger kvar på ett tak så är taket rätt isolerat och släpper inte ut den dyra värmen. 

Vad gör en takläggare?

Kanske är det lätt att tro att en takläggare endast lägger på ett ytskikt på taket. Men det finns mer klurigheter med yrket än så. För det krävs en hel del kunskap och erfarenhet för att lägga ett tak som har rätt bärighet men som samtidigt inte heller flyger iväg, eller trillar ner, när vindstyrkan är hög eller snön är tung. 

Som takläggare är uppdraget att lägga en takbeklädnad som passar för taklutningen. Samtidigt är det viktigt att se till att det blir helt tätt och att alla vinklar och vrår täpps till. Det är ett jobb som inte enbart innebär att en takbeklädnad ska läggas utan att även undertaket är korrekt utfört. Därför kan en takläggning ta ganska lång tid att utföra.

Hitta rätt takläggare

Inom takbeklädnad finns det de som är mer vanliga än andra. Där ingår exempelvis papptak, plåttak och takpannor av olika material. Som takläggare är det vanligt att välja någon av dessa typer av takbeklädnader och specialisera sig på det. Även om det också finns de som klarar av att lägga olika typer av tak. 

Men det finns också takbeklädnader som är mer ovanliga. Sedumtak, vasstak och halmtak är takbeklädnader som är svåra att lägga och som läggs av specialiserade takläggare. Som beställare är det därför viktigt att anlita en takläggare som kan lägga den typ av takbeklädnad som husägaren önskar sig.

Anlita en takläggare i Stockholm

Det kan vara svårt att veta vad man ska tänka på när det är dags att anlita en takläggare i Stockholm. Att se till att det är en takläggare som kan lägga rätt tak är nummer ett. Men i övrigt är det klokt att anlita en välrenommerad firma som finns i närheten. 

Kanske finns det grannar som kan ge tips på någon som de har använt. Eller så går det att göra en enkel sökning via internet för att hitta en firma i närheten som verkar bra. Viktigt är också att kontrollera att det är ett företag som följer riktlinjer för säkerhet. Det är också viktigt att du får en prisuppgift i förväg, så att du har en koll på vad det kommer att kosta.